DEDEZADE MEHMET HİLMİ EFENDİ

Millî Mücadele Kahramanı. Maraş’ta 1865’de doğdu. Babası Dedezade Hacı Mehmet Efendi, annesi Hacı Şakire hanımdır. Ümmü Gülsüm Hanım ile evlenir. Ziraatçılık ile uğraşır. Şehrin ileri gelen ve bilinen ailelerindendir.

Şehir düşman işgaline uğradığında Belediye başkanı Hacı Bekir Sıtkı Bey’le yapılan toplantı sonucu Antep’te bulunan işgal kuvvetleri komutanına yazılan 2 Kasım 1919 tarihli şikâyet dilekçesine şehrin ileri geleni olarak imza atar.

Bayrak Olayı’nın ardından millî bir teşkilat kurulması için Ali Sezai Efendi tarafından Şekerli Camii hücresine çağrılır. Teşkilatın kurucuları arasında yer alarak maddi ve manevi katkıda bulunur.

21 Ocak 1920’de General Keret’in kışlaya çağırdığı şehrin ileri gelenleri arasında o da vardır. Çağrılanların bir kısmı kışlada alıkonulur iken Dedezâde Mehmet Efendi ile birlikte bir kısmını da halka nasihatçı olsunlar için serbest bırakır.

Şehir içi çatışmaların başlaması ile oğlu Süleyman Faik ile birlikte çetelere yardımcı olur. 1928’de vefat eder.

Aileye ait olan Nakıp Camii civarındaki eski konakları Belediye tarafından istimlak edilerek restore edilmiş ve “Şairler ve Yazarlar Evi” olarak hizmete açılmıştır.